2023 december 04 Video, Woordvoering: Subsidie aan Quelderduin, twee ton verspreid over 4 jaar voor gymlessen. Er is een tekort aan sportaccomodatie

Video, Woordvoering: Subsidie aan Quelderduin, twee ton verspreid over 4 jaar voor gymlessen. Er is een tekort aan sportaccomodatie

Video, Woordvoering: Subsidie aan Quelderduin, twee ton verspreid over 4 jaar voor gymlessen. Er is een tekort aan sportaccomodatie

Vanavond hield ons commissielid Carla Brian woordvoering over de extra subsidie voor Quelderduijn.
Het NHD schrijft in een artikel naar aanleiding van onze bevindingen, opmerkingen en vragen.
Helaas komt dat in dit stuk niet uit de verf. Er is een tekort aan sportaccomodatie
Het was dat wij de voorzet gaven om de bal te laten rollen.
Wij kaarten al ruim 2,5 jaar deze problemen aan en helaas zien wij nog steeds geen verbetering

Gisteravond mocht ik mijn woordvoering houden, met veel motivatie omdat ik weet dat wij van Behoorlijk Bestuur Den Helder en Julianadorp met ons standpunt ons onderscheiden van de andere partijen, wat ook nu weer het geval was.

Andere partijen reageerde voornamelijk inhoudelijk, dus puur wat op de agenda stond, zoals gewoonlijk behalve wij van Behoorlijk Bestuur, omdat wij een meer heldere kijk hebben op waar het college mee komt en wat er feitelijk gebeurd.

Op een snelle slinkse wijze heeft Woningstichting/ Helders Vastgoed om subsidie te krijgen een stichting BSE opgericht. Mijn vraag of dat wel terecht is, omdat BSE hiermee staatssteun krijgt. Het antwoord van de wethouder was dat het volgens de AGVV( algemene Groepsvrijstellingsverordering)80% gebruikt mag worden door èèn topsport instelling en als je boven de 80% komt heb je te maken met staatssteun.

Ik kreeg hier echt een nare smaak van in de mond omdat op deze manier subsidie wordt binnen gesleept en dat is in mijn ogen oneerlijk ten opzichte van andere sportaccommodaties.

Waarom is er voor vier jaar gekozen was mijn volgende vraag alleen onze partij werd er niet bij genoemd, is dit omdat BSE na vier jaar zelfredzaam zijn wat exploitatie betreft? Een commercieel bedrijf dat snel een stichting heeft opgericht, harkt in korte tijd , €800,000, plus nu deze staatssteun binnen terwijl zij sowieso al redzaam zijn.

Wat ik verder opmerkelijk vind was de opmerking/reactie over DSO Handbalvereniging “moeten zij maar met ons rond de tafel gaan zitten om een zaal te bespreken”…….  !! Dit had andersom gemoeten de handbalvereniging is niet de veroorzaker dat zijn geen vaste en eigen locatie meer hebben.

Ik heb weer een hoop geleerd hoe oneerlijk zij te werk gaan tegenover alle andere sporten(verenigingen) want hún vizier is alleen gericht op SUN en Woningstichting/Quelderduyn dat is wel duidelijk gebleken.
Woordvoering in schrift⤵️
VOORSTEL TOT EVENTUELE WENSEN EN BEDENKINGEN MET BETREKKING TOT VIERJARIGE BUDGETOVEREENKOMST MET STICHTING BSE

Woordvoering subsidie twee ton verspreid over 4 jaar voor gymlessen.

✅Wij van Behoorlijk Bestuur Julianadorp en Den Helder zijn van mening dat van uit het college bekeken het willen sponsoren van de stichting een slimme move is.

✅ECHTER….Behoorlijk Bestuur is al tegen de 800.000 subsidie voor Quelderduijn geweest en zijn dat nu nog steeds. Immers waarom zou je een commercieel bedrijf, betreft hier Helder Vastgoed moeten subsidiëren voor een commerciële investering. Dit zorgt immers voor oneerlijke concurrentie en wordt door onze partij gezien als staatssteun. Uit ons onderzoek blijkt dat BSE onder Woningstichting valt dus is onze vraag of staatssteun in deze vorm wel terecht is?

Daar kwam het college ook achter en uiteraard willen zij dit risico niet lopen. Dit trachten zij op te lossen door de stichting dit bedrag te geven met een mooi propaganda verhaal in de krant dat zij hiermee de gymlessen willen subsidiëren. Dit valt politiek nogal slim te noemen, omdat het dan uiteraard moeilijk is om hierop tegen te zijn, het gaat namelijk om het geven van gymlessen.

❌Uiteindelijk krijgt Helder vastgoed op deze manier het bedrag toch in handen omdat ze de tarieven voor het gymnastiek onderwijs in Quelderduijn hoger zullen maken dan de reële marktprijs. Dit kunnen ze veroorloven omdat er geen alternatieven zijn Sporthal Sportlaan is ook in hun handen en mag niet gebruikt worden. Alles boven de reële marktprijs zal worden betaald door de gemeente. Zo wordt de ondernemersrisico van een privaat bedrijf (die ook veel goede dingen doet) afgewenteld op de gemeente.

✅Ook zijn wij benieuwd waarom de subsidie voor 4 jaar is en waarom deze niet niet langer wordt toegekend?… kan de wethouder dit toelichten en onderbouwen?..is dit om bv het tekort weg te schrijven? En langer dus niet nodig is?….. het gevaar blijft ook hierin dat de gebruiker na 4 jaar de hogere prijs moet blijven betalen. Hoe ziet het college dit?
Verder hebben wij contact gelegd met Handbalvereniging DSO. Een bestuurslid vertelde mij dat zij niet terecht kunnen voor trainingen en competities omdat alle zalen zijn volgeboekt wat wij van Behoorlijk Bestuur opmerkelijk vinden omdat tijdens de gemeenteraad van 14 juli 2023 werd gezegd door de wethouder dat er geen tekort is aan ruimtes.
DSO Handbalvereniging had een prachtig plan samen gemaakt met de gemeente voor kinderen en dat ging in eens niet door . Toen mochten ze een zaal huren van de gemeente in de Ijsselmeerstraat maar dat voldeed niet aan de afmetingen. Nu trainen en spelen ze als DSO Handbalvereniging de competities in de zalen van Scholen aan Zee wat een hoop gedoe oplevert, dat vinden wij zeer spijtig, ook loopt DSO omzet mis omdat zij geen verkoop hebben van snoep chip en drinken omdat zij geen eigen kantine/clubgebouw hebben of in medegebruiker van.
Verder vinden wij het erg jammer dat het versplinterd is want Den Helder kent een rijk verenigingsleven, op deze manier wordt het hen erg moeilijk gemaakt omdat veel geld plus aandacht gaat naar één zaal Quelderduyn gaat met in verhouding naar andere clubgebouwen.
 
❗Ruim 2 jaar geleden kaartte wij deze problemen al aan en kwalijk genoeg zijn deze problemen nog steeds niet naar tevredenheid opgelost. De gemeente had nooit de toen bestaande sporthallen/zalen en accommodaties mogen slopen of ontmantelen en zit nu met een zelf gerecreëerd probleem. Ook hier was en is er duidelijk weer geen visie. MEN doet MAAR wat zonder goed naar de gevolgen en consequenties te kijken.
Tot zover voorzitter
 

Behoorlijk Bestuur is met 7 gekozen zetels de grootste partij in de gemeenteraad van den Helder

Ons meldpunt klachten lokale overheid is te bereiken via
(mailen heeft de voorkeur):
Email:  uwmeldpunt@gmail.com  
Mobiel:  0630525721

Of vul onderstaand contactformulier in

 

Ons meldpunt WMO Klachten is te bereiken via
(mailen heeft de voorkeur):
Email:  wmoklachten@gmail.com  
Mobiel:  0630525721

Of vul onderstaand contactformulier in

Contact ons, uw mening telt!

Na invullen op bevestigen klikken

Naam *

Email *

Onderwerp (optie)

Bericht aan ons


 Voor meer NIEUWS klik HIER


Wie zijn wij? klik HIER