2022 november 16 Stikstofregels rond evenementen ingewikkeld? Dan moet je dit eens lezen

Stikstofregels rond evenementen ingewikkeld? Dan moet je dit eens lezen

Stikstofregels rond evenementen ingewikkeld? Dan moet je dit eens lezen

De beantwoording op onze vragen maakt veel duidelijk.
Praktisch gezien kan er door de opgelegde Brusselse regels vrijwel niets meer binnen onze gemeente.
Met één pennenstreek, wonen wij namelijk in een Natura 2000 gebied.
Dit maakt oa dat:
✅ De haven zich niet kan ontwikkelen.
✅ Woningbouw aan banden ligt.
✅ Evenementen nauwelijks mogelijk zijn.

Etc….

Maar ook simpele alledaagse zaken als: Wanneer je bv tijdens een uitvaart een erenhaag van motoren organiseert, en een omwonende dient hierover een klacht in bij de provincie. Daar duidelijk wordt dat er wel een vergunning is afgegeven maar geen (dure) stikstof berekening onder ligt, kan het zo maar zijn dat er een boete wordt uitgeschreven.

NHD schreef het volgende⤵️
Stikstofregels rond evenementen ingewikkeld? Dan moet je dit eens lezen
Delano Weltevreden
DEN HELDER

Stikstofregels voor evenementen ingewikkeld en ondoorzichtig? Wie denkt dat het niet erger kan, heeft het mis. De organisator van een evenement dat te veel stikstof uitstoot kan tóch een vergunning van de gemeente krijgen. Maar als die vergunning wordt gebruikt, loopt de organisator het risico op een fikse boete van de Omgevingsdienst. Volgt u het nog?

De stikstofregels bezorgen organisatoren van evenementen grijze haren. Zij moeten flink in de buidel tasten voor een berekening van de verwachte stikstofuitstoot van het evenement. Als de uitstoot te hoog is, geeft de gemeente geen vergunning af.
Nou, dat klopt niet helemaal. Het zit zo. De Omgevingsdienst adviseert de gemeente op basis van de stikstofberekening of een evenement een vergunning zou mogen krijgen. Eigenlijk mag de gemeente niet van dat advies afwijken, antwoorden burgemeester en wethouders in Den Helder op vragen van Behoorlijk Bestuur (BB).
Sancties
Hoewel het formeel niet mogelijk is, kan het college er toch voor kiezen om een vergunning te verlenen, legt het college uit. De Omgevingsdienst en de provincie zijn in dat geval niet juridisch bevoegd om de gemeente sancties op te leggen.
Een vergunning die wordt verleend zonder advies te vragen aan de Omgevingsdienst is rechtsgeldig. Dat betekent dat de organisator daar gewoon mee aan de slag kan. Het college kan een advies van de Omgevingsdienst ook naast zich neerleggen en de vergunning afgeven. Ook dan is de vergunning rechtsgeldig.
Rechter
Maar dan komt het. Op verzoek van een belanghebbende kan de rechter een streep trekken door dat collegebesluit. De Omgevingsdienst kan de organisator namens de provincie vervolgens dwingen het evenement te staken. De dienst kan de organisator ook een boete opleggen. De hoogte daarvan is volgens de gemeente afhankelijk van de omvang van het evenement.
Vele duizenden mensen kwamen af op Sail 2017 in Den Helder. Voor 2023 is een nieuwe editie gepland. Ook dit evenement moet aan de stikstofregels voldoen.
© archieffoto Peter van Aalst

BeantwoordingSchriftelijkeVragen

Behoorlijk Bestuur is met 7 gekozen zetels de grootste partij in de gemeenteraad van Den Helder

Ons meldpunt klachten lokale overheid is te bereiken via
(mailen heeft de voorkeur):
Email:  uwmeldpunt@gmail.com  
Mobiel:  0630525721

Of vul onderstaand contactformulier in

 

Ons meldpunt WMO Klachten is te bereiken via
(mailen heeft de voorkeur):
Email:  wmoklachten@gmail.com  
Mobiel:  0630525721

Of vul onderstaand contactformulier in

Contact ons, uw mening telt!

Na invullen op bevestigen klikken

Naam *

Email *

Onderwerp (optie)

Bericht aan ons


 Voor meer NIEUWS klik HIER


Wie zijn wij? klik HIER